loading ...
UTAZÁSTERVEZŐ
FEDEZD FEL
 
CSODÁLD
Utoljára feltöltött kép
recept1.jpg
tovább a képekhez
A hét fotója
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
még több ajánlott kép
FOGLALJ
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
ro hu en de ×
HOGY MEGLÁTÓGASD

Bear Lake

Bear-Lake came to existence on 27th May, 1875 due to belowground karst development. It is heliothermic - a lake heated by the sun, that stores this heat. It is highly recommended especially for the treatment of gyneological complaints, infertility, locomotor disorders and neurological problems. 

Bear Lake

A Medve-tó

A Medve-tó (románul Lacul Ursu): Romániában, Erdélyben, Maros megyében, Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava.

Horka-, Feneketlen-, Jordán-tó – talán e három tavacska lehetett a Medve-tó elődje. Legutóbbi, a Jordán, feljegyzések szerint 1710-ben jelent meg, az akkori Medve-patak „önnön vizét elzárva, tóvá alakult”. A víznyelő kidugulása a tó halálát okozta 1852-ben, hogy két évtized múlva újra, immár nagyobb kiterjedésű sós víz vegye birtokába a területet.

A Medve-tó heliotermikus, azaz naptól melegedő és hőraktározó tó. A sós tó felületén átfolyó édesvíz-réteg szigetelőként működik: a belépő napsugarak visszaverődését meggátolja, így az általuk szállított hőt a tó elraktározza.
Hossza 306 m, szélessége 182 m, kerülete 900 m, felülete 40 235 négyzetméter, legnagyobb mélysége 18,10 m, sókoncentrációja 250 g/l. Főként nőgyógyászati problémák, meddőség, mozgásszervi panaszok, ideggyógyászati problémák kezelésére ajánlott.
Mivel 1875. május 27-én keletkezett a tó, és emlékére 2000 óta minden évben megrendezett városi ünnepeket, a Medve-tó napokat május utolsó hétvégéjére időzítik.

A szovátai tavak

A tavak kialakulásához a só léte járult hozzá. Az oldódási folyamatok révén dolinák, sógödrök keletkeztek, patakok vize tűnt el a földben, időszakos tavak születtek. Egy-egy tó létrejöttében az emberre is feladat hárult a felszíni sófejtés által.

A Medve-tó mellett Szovátán még számos tavat ismerhetünk meg:
• A Fekete-tó területe 3810 m2, legnagyobb mélysége 6,2 m.
• A Mogyorósi-tó 7,4 m mélységű, területe 3670 m2. A Medve-tó kistestvéreként tartják nyilván, kettejük közt mindössze 60 m távolság van.
• Felszíni sósziklák között jött létre a 215 m2 területű Vörös-tó, illetve az 1050 m2-es Zöld-tó. Az eső által oldott só jótékony hatásához társul e tavak fenekére lerakódott, kalciumszulfátban és vasban gazdag iszap.
• Szintén gyógyulás reményében keresik fel sokan Szováta legfiatalabb sós dolina-tavát: a Rigó-tavat.
• A Piroska- és Édes-tó édes vizeivel mondhatni kuriózum itt, a só hazájában. Titkuk abban áll, hogy mélységük nem éri el a sós rétegeket.

hide image
hide text

Székelyföldi tavak

Zetelaki Víztározó
0:00 - 24:00

Zetelaki Víztározó


most nyítva
-
0 vélemények
0 ajánlat
0 események
utazástervezőbe
RÉSZLETEK
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...