loading ...
UTAZÁSTERVEZŐ
FEDEZD FEL
 
CSODÁLD
Utoljára feltöltött kép
recept1.jpg
tovább a képekhez
A hét fotója
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
még több ajánlott kép
FOGLALJ
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
ro hu en de ×

SHTDM hírek

SHTDM hírek

Étkezést biztosító vendéglátó egységek figyelmébe!

Falusi vendégasztal – felmérik az igényt

Fórumokon ismertetik a kezdeményezést

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság november 30-ig tartó tájékoztató kampányt kezdeményezett azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye azt a rendelet-tervezetet, amely a falusi vendégasztalok (Punctele Gastronomice Locale) működését szabályozná és tenné lehetővé.

Hargita Megye Tanácsa, mint a Székely termék védjegy tulajdonosa kiemelt fontosságot tulajdonít ennek a kezdeményezésnek, amely erősítheti a hagyományos és székely termékek mozgalmát, hogy a helyben előállított termékeket helyben tudják értékesíteni a termelők.

A falusi vendégasztalok azt a célt kívánják szolgálni, hogy lehetőséget adjanak a termelőknek, a kisgazdáknak, akik falun élnek és dolgoznak, hogy helyi termékként értékesítési lehetőségeik legyenek törvényes keretek között.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tervezettel kapcsolatosan úgy véli, hogy az kellő konzultálással, az érintettek széles körű bevonásával még jobbá tehető, ezért a közösségi térben konzultációra bocsátotta a témát.

A megyeelnök szerint a térségi kisvágóhídak vagy kisvágópontok kialakítása rendkívül sürgető, hisz csak ezáltal válik lehetővé a falusi vendégasztalok gördülékeny működtetése.

– A helyi termékek megtermelése, feldolgozása és értékesítése hozzájárul a térség megerősödéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradásához, ezáltal pedig egy biztos székely jövő megteremtéséhez – fogalmazott Borboly Csaba.

– Nekünk az a dolgunk most, hogy minél több vidéken élő emberhez eljusson az üzenet, hogy lesz-e jelentkező erre a kezdeményezésre, hisz vannak előnyei és hátrányai is – véli Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.

Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetője elmondta: a főhatóság elindított egy felmérési akciót országos szinten, hogy tisztába legyen körülbelül hány személy igényli ezt a tevékenységet folytatni. A falusi vendégasztal keretében napi két féle levest, két féle főételt és 2 féle desszertet kell elkészíteni, és aznap azt el is kell fogyasztani. Ezeket az ételeket a higiéniai előírásoknak megfelelően készíthetik csak el. Ilyen fajta tevékenységet csak autorizált fizikai személyek és családi vállalkozások, valamint cégek végezhetnek.

A cégek a következő dokumentációt adják le az állategészségügyhöz:

- személyi igazolvány másolata

- vállalkozói bizonylat

- alaprajz, arról a helyiségről, ahol a tevékenység fog zajlani

http://www.ansvsa.ro/download/formulare_-_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc

A dokumentáció elfogadása után egy tisztiorvos helyszíni terepszemlét tart és ha mindent rendben talál, akkor a kérelmező megkapja a regisztrációs számot amellyel hivatalosan működhet. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdaságban megtermelt gyümölcsöt és zöldséget felhasználva készítse el a vendégasztal kínálatát. A hús alapanyag csak engedélyezett kisvágóhídról vagy kisvágópontról származhat.

A falusi vendégasztal iránt érdeklődők a helyi tanácsnál jelentkezhetnek és a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai igény esetén kiszállnak a helyszínre és ismertetik a működési feltételeket.

A falusi vendégasztalról az Aktuálisban

November 10-én, pénteken 18 óra 30 perctől az Erdélyi Magyar Televízióban láthatják a Hargita Stúdió által készített Aktuális című adást, melynek témája a falusi vendégasztallal kapcsolatos rendelet-tervezet. A készülő tervezetről Csata Orsolya műsorvezető Püsök Lászlót, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetőt és Márton Istvánt, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatóját kérdezte.

Az adás megtekinthető az alábbi linken:

https://www.youtube.com/watch?v=zuJQX2ATKQE

 

Térségi fórumokra várják az érdeklődőket

November 15-29. között Hargita Megye hét térségében szerveznek fórumot a helyi gasztronómiai pontok tervezet ismertetése érdekében, amelyre meghívják Ladó Zsoltot, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjét is.

Elsőként november 15-én 14 órától Galócáson, a Dumitru Gafton Általános Iskola sporttermében a Maroshévíz és környékén élők számára ismertetik a kezdeményezést.

November 16-án 15 órától Gyergyóremetén a közösségi házban várják a Gyergyó térségi érdeklődőket.

November 20-án 15 órától Szentegyházán, a kultúrotthonban ismerkedhetnek a kezdeményezéssel, amelyre az Udvarhely-Sóvidék-Homoród-mente érdekeltjeit várják.

Alcsík számára november 21-én 17 órától a csíkszentmártoni Baka János Könyvtárközpontban, Felcsík számára november 22-én 18 órától acsíkszentdomokosi polgármesteri hivatal nagytermében tartanak fórumot.

Gyimes és környéke november 23-án 16 órától a gyimesközéploki kultúrotthonban fejtheti ki véleményét a tervezettel kapcsolatosan.

A fórumsorozat utolsó állomása Székelykeresztúr lesz, november 29-én 16 órától a Molnár István Múzeum épületébe várják a Keresztúr és környéke lakóit, akik érintettek lehetnek a témában.

 

Csíkszereda, 2017. november 9.

 

 

2017.01.07 A SÓBÁNYA PROGRAMJA 2017.01.09-2017.31.05. KÖZÖTT

09.01-02.02.2017 :8h-16h-utolsó bemenetel 14:50


03.02-12.02.2017 :8h-18h-utolsó bemenetel 16:50


13.02-14.04.2017 :8h-16h-utolsó bemenetel 14:50


15.04-03.05.2017 :8h-18h-utolsó bemenetel 16:50


04.05-30.05.2017 :8h-16h-utolsó bemenetel 14:50


A BUSZ ÓRÁNKÉNT KÉTSZER MEGY A SÓBÁNYÁBA

Mozgássérültek szállításával kapcsolatban megkérjük forduljanak a jegypénztárban lévő munkatársakhoz

 

2017.01.01 -Normele de venit pentru anul 2017Anexa nr. 1

 

                                                                                                         APROBAT,

                                                                                                    Director General

                                                                                                    MARIA HOLOM

 

 

                                                                                                            AVIZAT,

                                                                                                Director Executiv Colectare

                                                                                                   LUCIAN VOINESCU

 

 

Normele de venit pentru anul 2017

la nivelul regiunii Braşov corespunzătoare unei camere închiriate în scop turistic situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv şi coeficienţii de corecţie cu care se ajustează nivelul acestor norme

 

 

            Prezentele norme anuale de venit se aplică persoanelor fizice care închiriază în scop turistic, durata de închiriere fiind de maxim de 30 de zile într-un an calendaristic, camere situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere.

            Aceste persoane care închiriază sunt altele decât persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, asociaţiile familiale, proprietari de structuri de primire turistică cu funcţiune de cazare certificată potrivit legislaţiei specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România.

            Norma de venit pentru anul 2017 corespunzãtoare unei camere închiriate în scop turistic de cãtre proprietari în locuinţele personale atât pentru staţiunile turistice de interes local şi naţional, cu excepţia celor de pe litoralul Mãrii Negre, cât şi pentru alte localitãţi, este de 15.000 lei pe camerã/pe an, conform Circularei ANAF nr. A_PRS 3680/13.12.2016.

            Potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordinul comun al M.D.R.T. şi M.F.P. nr. 22/28/2012, normele anuale de venit ajustate cu coeficienţii de corecţie, corespunzător criteriilor menţionate în tabelul de mai jos nu pot să difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de către Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Comeţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

             Aceşti contribuabilii au obligaţia să depună la organul fiscal până la data de 31 ianuarie inclusiv formularul 220 Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit, pentru anul în curs.

            În cazul în care contribuabilii încep să închirieze camere în scop turistic în cursul anului, după data de 31 ianuarie inclusiv, au obligaţia completării şi depunerii declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal în curs în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

            Organul fiscal calculează impozitul anual datorat prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit şi emite decizie de impunere, impozitul fiind final.

            Plata impozitului se efectuează în cursul anului în două rate egale: 50% din impozit până la data de 25 iulie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 25 noiembrie inclusiv.

            Contribuabilii care obţin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligaţii de completare a Registrului de evidenţă fiscală şi de conducere a evidenţei contabile.

           

Nr. crt.

Criterii pentru ajustarea normei de venit care vor fi utilizate după caz           

Coeficienţii de corecţie (reduc./major.*) %

 

BV

AB

HR

CV

MS

SB

1

Acces la resursele turistice ale persoanelor care călătoresc în scop turistic numai cu mijloace proprii de transport  

10

 

15

15

10

5

10

2

Acces cu mijloace de transport în comun, rutiere şi feroviare

5 Reduc.

5

-

10

5

 5

5

3

Situarea locuinţei în mediul rural

20 Reduc.

15

15

15

3

15

Reduc.

Situarea locuinţei în mediul urban           

15 Reduc.

 

10

10

10

 5

5

4

Camerele nu sunt dotate cu:

instalaţii de apă

5

10

15

10

5

10

 

instalaţii de canalizare    

5

10

15

5

5

10

 

instalaţii electrice

5 Reduc.

10

15

5

5

10

 

instalaţii de încălzire

5 Reduc.

10

15

5

5

10

5

Echiparea sanitară destinată turiştilor nu este în exclusivitate pusă la dispoziţia acestora            

10

15

15

15

2

5

6

Suprafaţa camerei închiriate este mai mică de 10 mp  

5

10

5

5

5

5

7

Peste 3 locuri de cazare într-o cameră

5 Reduc.

10

5

5

5

5

8

Materialele de construcţii din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele: beton, cărămidă, lemn etc

-

10 lemn

5

5

-

10

*norma anuală de venit ajustată cu coeficienţii de corecţie nu poate să difere cu mai mult de 30% de nivelul normei anuale de 15.000 lei, transmisă de către Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Comeţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

 

 

 2016.07.01 -TURISTA BUSZJÁRAT -  WELLNESS KÖZPONT– Curse  autobuz – CENTRUL WELLNESS

 

Menetrend(hétfő/luni – péntek/vineri

Indulás- Pornire: 09:30, 13:00  - Pensiunea Szebelin Panzió

   09:35, 13:05  - Strada Apei - Víz utca bejárata

09:40, 13:10-  Biserica reformată -  Református templom előtti tér

09:45, 13:15- Pensiunea Praid - Parajd panzió előtti tér

09:50, 13:20 - Caserie Salina Praid- Sóbánya pénztára

09:55, 13:25 – Centrul Wellness – Wellness Központ

 

Visszajárat - Înapoi: 12:30,   

12:30, 16:00 - Centrul Wellness – Wellness Központ

- 12:35, 16:50 - a Sóbánya pénztárától – de la Caserie Salina Praid

 

2016.06.01- Taxă de promovare turistică la Oradea


Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) anunţă că începând de săptămâna aceasta, la Oradea, se înregistrează oficial al doilea model al Taxei de Promovare Turistică instituit în România, după cel implementat de Asociaţia Litoral - Delta Dunării, în cazul Taxei de Promovare Mamaia-Sat Vacanţă, cu 3 ani în urmă.

“Primăria Constanţa a fost atunci prima autoritate publică locală din România care a înţeles şi adoptat propunerea pe care o făceam de 3 ani deja, mai multor primari de pe Litoral, de a implementa o Taxă de Promovare care să fie plătită de agenţii economici cu activitate în turismul din staţiune, dar care să fie alocată spre utilizare Asociaţiei de Promovare a Turismului Litoral-Delta Dunării”, precizează reprezentanţii Federaţiei.

“Taxa de Promovare a staţiunii Mamaia-Sat Vacanţă a generat un buget care a permis Asociaţiei Litoral-Delta Dunării să deruleze campanii, evenimente şi materiale de promovare de care Mamaia nu dispunea! Numai în acest an, Asociaţia Litoral-Delta Dunării şi aeroportul Constanţa au reuşit să atragă două noi companii aeriene şi trei rute noi către Litoral! Avem o strategie locală de promovare şi continuăm să ne dezvoltăm! Susţinem propriile Conferinţe de promovare în ţările pe care ne focusăm şi realizăm materiale şi evenimente de promovare de talie naţională şi internaţională! Facem astfel management de destinaţie. Astăzi înregistrăm o mare victorie la nivelul turismului românesc. A doua Taxă de Promovare Turistică instituită de o primărie din România, iar principiul rămâne acelaşi, şi anume: Bugetul va fi alocat Asociaţiei pentru Promovarea Turismului Oradea!

Am convins, în aceşti ultimi ani, 15 Consilii Judetene (ALDD are două Consilii Judeţene în componenţă!) şi peste 100 de primării din România să adere sau să constituie Asociaţii de Promovare a Turismului alături de noi, operatorii privaţi din turismul local!

Felicităm pe această cale colegii de la Asociaţia de turism Oradea, primarul şi întregul Consiliu Local Oradea, pentru că urmează modelul nostru şi pentru că au dovedit că se poate! Vom promova mai departe, prin Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, Parteneriatul Public-Privat, motorul şi cheia dezvoltării şi promovării turismului românesc.

Aşa cum am declarat oficial, Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) continuă să solicite înfiinţarea unui Minister al Turismului (care să facă numai reglementarea cadrului legal) şi a Organizaţiei Române de Turism (care să administreze promovarea României, în parteneriat public-privat). Cerem oficial trecerea la REFORMĂ în TURISM", a declarat Corina Martin, Preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării şi Preşedintele FAPT.

Sursă: http://www.horeca.ro/turism/4103-taxa-de-promovare-turistica-la-oradea.html

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...