loading ... |
loading ... |
![]() |
![]() |
![]() |
UTAZÁSTERVEZŐ |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Szálláshelyek
Vendéglátók
Jó tudni
Szabadidő, szórakozás Praktikus információk Büszkék vagyunk rá Aktualitások |
SHTDM hírekÉtkezést biztosító vendéglátó egységek figyelmébe! Falusi vendégasztal – felmérik az igényt Fórumokon ismertetik a kezdeményezést Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság november 30-ig tartó tájékoztató kampányt kezdeményezett azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye azt a rendelet-tervezetet, amely a falusi vendégasztalok (Punctele Gastronomice Locale) működését szabályozná és tenné lehetővé. Hargita Megye Tanácsa, mint a Székely termék védjegy tulajdonosa kiemelt fontosságot tulajdonít ennek a kezdeményezésnek, amely erősítheti a hagyományos és székely termékek mozgalmát, hogy a helyben előállított termékeket helyben tudják értékesíteni a termelők. A falusi vendégasztalok azt a célt kívánják szolgálni, hogy lehetőséget adjanak a termelőknek, a kisgazdáknak, akik falun élnek és dolgoznak, hogy helyi termékként értékesítési lehetőségeik legyenek törvényes keretek között. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tervezettel kapcsolatosan úgy véli, hogy az kellő konzultálással, az érintettek széles körű bevonásával még jobbá tehető, ezért a közösségi térben konzultációra bocsátotta a témát. A megyeelnök szerint a térségi kisvágóhídak vagy kisvágópontok kialakítása rendkívül sürgető, hisz csak ezáltal válik lehetővé a falusi vendégasztalok gördülékeny működtetése. – A helyi termékek megtermelése, feldolgozása és értékesítése hozzájárul a térség megerősödéséhez, a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradásához, ezáltal pedig egy biztos székely jövő megteremtéséhez – fogalmazott Borboly Csaba. – Nekünk az a dolgunk most, hogy minél több vidéken élő emberhez eljusson az üzenet, hogy lesz-e jelentkező erre a kezdeményezésre, hisz vannak előnyei és hátrányai is – véli Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója. Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetője elmondta: a főhatóság elindított egy felmérési akciót országos szinten, hogy tisztába legyen körülbelül hány személy igényli ezt a tevékenységet folytatni. A falusi vendégasztal keretében napi két féle levest, két féle főételt és 2 féle desszertet kell elkészíteni, és aznap azt el is kell fogyasztani. Ezeket az ételeket a higiéniai előírásoknak megfelelően készíthetik csak el. Ilyen fajta tevékenységet csak autorizált fizikai személyek és családi vállalkozások, valamint cégek végezhetnek. A cégek a következő dokumentációt adják le az állategészségügyhöz: - személyi igazolvány másolata - vállalkozói bizonylat - alaprajz, arról a helyiségről, ahol a tevékenység fog zajlani A dokumentáció elfogadása után egy tisztiorvos helyszíni terepszemlét tart és ha mindent rendben talál, akkor a kérelmező megkapja a regisztrációs számot amellyel hivatalosan működhet. Ez lehetővé teszi, hogy a gazdaságban megtermelt gyümölcsöt és zöldséget felhasználva készítse el a vendégasztal kínálatát. A hús alapanyag csak engedélyezett kisvágóhídról vagy kisvágópontról származhat. A falusi vendégasztal iránt érdeklődők a helyi tanácsnál jelentkezhetnek és a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai igény esetén kiszállnak a helyszínre és ismertetik a működési feltételeket. A falusi vendégasztalról az Aktuálisban November 10-én, pénteken 18 óra 30 perctől az Erdélyi Magyar Televízióban láthatják a Hargita Stúdió által készített Aktuális című adást, melynek témája a falusi vendégasztallal kapcsolatos rendelet-tervezet. A készülő tervezetről Csata Orsolya műsorvezető Püsök Lászlót, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főosztályvezetőt és Márton Istvánt, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatóját kérdezte. Az adás megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=zuJQX2ATKQE Térségi fórumokra várják az érdeklődőket November 15-29. között Hargita Megye hét térségében szerveznek fórumot a helyi gasztronómiai pontok tervezet ismertetése érdekében, amelyre meghívják Ladó Zsoltot, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjét is. Elsőként november 15-én 14 órától Galócáson, a Dumitru Gafton Általános Iskola sporttermében a Maroshévíz és környékén élők számára ismertetik a kezdeményezést. November 16-án 15 órától Gyergyóremetén a közösségi házban várják a Gyergyó térségi érdeklődőket. November 20-án 15 órától Szentegyházán, a kultúrotthonban ismerkedhetnek a kezdeményezéssel, amelyre az Udvarhely-Sóvidék-Homoród-mente érdekeltjeit várják. Alcsík számára november 21-én 17 órától a csíkszentmártoni Baka János Könyvtárközpontban, Felcsík számára november 22-én 18 órától acsíkszentdomokosi polgármesteri hivatal nagytermében tartanak fórumot. Gyimes és környéke november 23-án 16 órától a gyimesközéploki kultúrotthonban fejtheti ki véleményét a tervezettel kapcsolatosan. A fórumsorozat utolsó állomása Székelykeresztúr lesz, november 29-én 16 órától a Molnár István Múzeum épületébe várják a Keresztúr és környéke lakóit, akik érintettek lehetnek a témában.
Csíkszereda, 2017. november 9.
2017.01.07 A SÓBÁNYA PROGRAMJA 2017.01.09-2017.31.05. KÖZÖTT09.01-02.02.2017 :8h-16h-utolsó bemenetel 14:50
Mozgássérültek szállításával kapcsolatban megkérjük forduljanak a jegypénztárban lévő munkatársakhoz
2017.01.01 -Normele de venit pentru anul 2017Anexa nr. 1
APROBAT, Director General MARIA HOLOM
AVIZAT, Director Executiv Colectare LUCIAN VOINESCU
Normele de venit pentru anul 2017 la nivelul regiunii Braşov corespunzătoare unei camere închiriate în scop turistic situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv şi coeficienţii de corecţie cu care se ajustează nivelul acestor norme
Prezentele norme anuale de venit se aplică persoanelor fizice care închiriază în scop turistic, durata de închiriere fiind de maxim de 30 de zile într-un an calendaristic, camere situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere. Aceste persoane care închiriază sunt altele decât persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, asociaţiile familiale, proprietari de structuri de primire turistică cu funcţiune de cazare certificată potrivit legislaţiei specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România. Norma de venit pentru anul 2017 corespunzãtoare unei camere închiriate în scop turistic de cãtre proprietari în locuinţele personale atât pentru staţiunile turistice de interes local şi naţional, cu excepţia celor de pe litoralul Mãrii Negre, cât şi pentru alte localitãţi, este de 15.000 lei pe camerã/pe an, conform Circularei ANAF nr. A_PRS 3680/13.12.2016. Potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din Ordinul comun al M.D.R.T. şi M.F.P. nr. 22/28/2012, normele anuale de venit ajustate cu coeficienţii de corecţie, corespunzător criteriilor menţionate în tabelul de mai jos nu pot să difere cu mai mult de 30% de nivelul normelor anuale transmise de către Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Comeţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Aceşti contribuabilii au obligaţia să depună la organul fiscal până la data de 31 ianuarie inclusiv formularul 220 Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit, pentru anul în curs. În cazul în care contribuabilii încep să închirieze camere în scop turistic în cursul anului, după data de 31 ianuarie inclusiv, au obligaţia completării şi depunerii declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit pentru anul fiscal în curs în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Organul fiscal calculează impozitul anual datorat prin aplicarea cotei de 16% asupra normei anuale de venit şi emite decizie de impunere, impozitul fiind final. Plata impozitului se efectuează în cursul anului în două rate egale: 50% din impozit până la data de 25 iulie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 25 noiembrie inclusiv. Contribuabilii care obţin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligaţii de completare a Registrului de evidenţă fiscală şi de conducere a evidenţei contabile.
*norma anuală de venit ajustată cu coeficienţii de corecţie nu poate să difere cu mai mult de 30% de nivelul normei anuale de 15.000 lei, transmisă de către Autoritatea Naţională pentru Turism din cadrul Ministerului Economiei, Comeţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
2016.07.01 -TURISTA BUSZJÁRAT - WELLNESS KÖZPONT– Curse autobuz – CENTRUL WELLNESSMenetrend(hétfő/luni – péntek/vineri Indulás- Pornire: 09:30, 13:00 - Pensiunea Szebelin Panzió 09:35, 13:05 - Strada Apei - Víz utca bejárata 09:40, 13:10- Biserica reformată - Református templom előtti tér 09:45, 13:15- Pensiunea Praid - Parajd panzió előtti tér 09:50, 13:20 - Caserie Salina Praid- Sóbánya pénztára 09:55, 13:25 – Centrul Wellness – Wellness Központ
Visszajárat - Înapoi: 12:30, 12:30, 16:00 - Centrul Wellness – Wellness Központ - 12:35, 16:50 - a Sóbánya pénztárától – de la Caserie Salina Praid
2016.06.01- Taxă de promovare turistică la Oradea
|
|
|
![]() loading ... |