loading ...
UTAZÁSTERVEZŐ
FEDEZD FEL
 
CSODÁLD
Utoljára feltöltött kép
recept1.jpg
tovább a képekhez
A hét fotója
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
még több ajánlott kép
FOGLALJ
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
ro hu en de ×

Legendák

Legendák

Rapsonné vára

Rapsóné vára egy trachyt, csipkézett sziklacsoport tetején állott egykoron. A Juhod és Szilas patakok által három oldalon körülvett mentsvár lehetett – mondják a tudósok, a legendát szövő ember szerint viszont itt a szépséges Rapsóné vára állt. A tündéri teremtmény még az ördögöt is rászedte, két hegy aranyat, völgy ezüstöt ígérve egy bűvös útért, melyen első harangszótól a harmadikig elérhetett a tordai templomba. 

A természetben kikapcsolódni vágyóknak, lehetőségük van barangolni a környék turistaösvényein, melynek legismertebb célpontja Rapsóné-vára. Rapsóné-vára egy trachyt, csipkézett sziklacsoport tetején állott egykoron. A Juhod és Szilas patakok által három oldalon körülvett mentsvár lehetett – mondják a kutatók, a legendák szerint viszont itt a szépséges Rapsóné vára állt.

 A Rapsóné-vára aljában fakad egy kristálytiszta hideg forrás, Áprily-kút a neve. A Kis-és Nagy-ág összefolyásánál volt Áprily Lajos egykori boronaháza, amelyet 1943, májusától költöztettek ide a Rapsóné-vára közeléből. 

 

Rapsonné legendája!

 

A székely rege Rapsonné asszony,

 

hogy sziklavárából táltos lovaival

 

a tordai templomba kényelmesebben

 

ellátogathasson, egy hegy aranyért

 

meg egy völgy ezüstért utat épít-

 

tetett az ördöggel.Mikor fizetésre

 

került a sor, a tündérasszony mellére helyezett két aranypénzt, közéje pedig egy ezüstöt, és így szólt:

 

Íme, a fizettség.

 

A póruljárt ördögök nagyon felmérgelődtek, és dühükben szétrombolták a bűvös utat.

 

Azóta is ilyen töredezett a Torda felé vezető út.

 

 

Kincses Kodáros  dombja

Kincses Kodáros dombja a környék legendás helye. Tetején állítólag évszázadokig egy 30 cm széles kürtőlyuk volt. Azt tartották, hogy ez egy titkos kincses barlangba vezet, hová maga Dáriusz király rejtette mesés vagyonát. Bejáratát a déli oldalon levő szikla alatt képzelték el. 

     A falu felé néző meredek oldalt faragható és könnyen kitermelhető kövei miatt bányának használták a templom építésekor, a 13. században. A sírköveket is innen vágták ki. Ennek nyomait vélték később római kori őrtorony maradványainak.  Ezt utóbbi (mindez idáig) nem bizonyítható elképzelést Orbán Balázs lejegyezte. A helyet ennek alapján védett régészeti lelőhelyként vették nyilvántartásba.

        A 19. században egy skót kincskereső 13 méter hosszú folyosót vágatott a tömör sziklába. Így próbálta elérni a feltételezett üreget. A munkálatok alatt szerelmes lett a szállásadója lányába, elvette feleségül, családot alapított és pénze megmaradt részével két malmot vettek a Nyikó mentén. 

        A két világháború között a helybeli örmény kocsmáros finanszírozza a munka folytatását. 4métert haladnak, mikor a Kodáros dombja alatt lakó öreg látóasszony a hozzá forduló fiataloknak megjósolja, hogy aki elsőnek lép a barlangba, rettenetes halállal hal meg, családjával együtt, és a többiekre is szerencsétlenségek sora vár. Így a munkálatokat abbahagyták. 

     A domb alatti mezőn több ősi rovásírásos kő állott. 1760-tól kétszáz évig ez a hely volt a falu temetője.

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...