loading ...
UTAZÁSTERVEZŐ
FEDEZD FEL
 
CSODÁLD
Utoljára feltöltött kép
recept1.jpg
tovább a képekhez
A hét fotója
10661881_727567090653593_5880111138160088156_o.jpg
még több ajánlott kép
FOGLALJ
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
ro hu en de ×

Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Sóvidék-Hegyaljára UTAZÓKNAK

Nem kell tartani a román emberektől, legtöbbjük nagyon kedves, barátságos és segítőkész. Ha netán rossz felé fordultunk valamelyik városban, nagyon szívesen segítettek, s a legtöbben néhány szót is tudtak magyarul. Egyébként is ellentétben például a Felvidékkel, Szlovákiával, ahol a nyelvhatárt átlépve már elvétve találkozni magyarral, Erdélyben a statisztikailag színromán helyeken is sok magyarral találkozhatunk.

A román határőrök sem foglalkoznak a magyar rendszámú autókkal, a legforgalmasabb napokon is pár perc a "határátkelés". Útlevélre sincs már szükség, csak a gyerekeknek, hiszen az új típusú személyi igazolvánnyal is mehetünk.

A rendőrök sem állítanak meg ok nélkül. Kétszer állítottak meg, mindkétszer gyorshajtásért. Egyszer 67 km/ó sebességgel mértek be lakott területen, s a gyergyói székely rendőrök elengedtek figyelmeztetéssel. Másik alkalommal 130 km/ó-át mértek, s szintén lakott területen és záróvonal is volt, ez 10.000 ft-nyi lejembe került. Nem tudtam velük lerendezni, nyugta ellenében kellett befizetnem. Próbálkozni érdemes, gyakran meg lehet velük egyezni. Egyébként viszont, s ez fontos, két napon belül be kell fizetni a helyi önkormányzatnál, vagy egy másik önkormányzatnál a kirótt bírságot, utána kamatozik. Érdemes a visszaútra lei-t tartalékolni, mert a bírságot csak leiben lehet befizetni az önkormányzatoknál, ünnepnap a portásnál. Elvileg postán is befizethető, de állítólag sok postán nem lehet. Talán valami Takarékpénztáraknál is ? Szóval jobb nem túllépni nagyon a sebességhatárt, az uniótól nyertek pályázaton egy rakás rendőrautót, s a legforgalmasabb utakon szinte minden faluban mérnek. Bár legtöbbször csak az üres autó áll az út szélén. Székelyföldön egyre több a magyar, vagy magyarul is beszélő rendőr. Egyszer Nagyvárad és Bihar között rutinszerű ellenőrzésen is megállítottak, de minden rendben volt.

Útdíj: mindenkinek útdíjat kell fizetni, amely nem az autópályára vonatkozik, az továbbra is díjtalan, hanem bármely útra ! A határ után az első benzinkutaknál fizessük be az útdíjat és tegyük el a nyugtát. Matricát már nem adnak, a nyugtával tudjuk igazolni, hogy befizettük. Van rövid, közép és hosszú idejű is. Az egy hetes ?, vagy 10 napos ? 1.000 ft körül van, pontosan nem tudom. Egyre többször hallani, hogy ennek hiánya miatt büntetnek a rendőrök.

Az időjárás Erdélyben változatosabb mint itthon. A magas hegyekben, Székelyföldön, Kárpátokban, Bihar-hegységben, gyakoribb a csapadék, s hűvösebb van. Ez nyáron gyakran igen kellemes, télen pedig hosszú ideig megmarad a hó. Az előre várható időjáráshoz tudni kell, Erdély a Kárpát-medence része, s általában a változást hozó frontok nyugat felől érkeznek, tehát az itteni időjárás várható pár nap múlva Erdélyben. De a hegyek között bármikor lehet eső, zápor.

Figyelem! Télen tegyünk hóláncot az autóba ! Bár a főutakat általában egyből kezdik takarítani, a mellékutak hosszabb ideig havasak maradhatnak. A kisebb utakon gyakran csak egy nyom szélességben dúrják el a havat.

A rögzített sebességmérőket egyenlőre letiltotta a rendőrség, mivel ezeket "civil" cégek működtették. Helyette gyakrabban mérnek a rendőrök autókból. / Kolozsvár és Torda között már 10 db videokamerával felszerelt rögzített sebességmérő radart helyeztek el. Újabb rögzített sebességmérők az egyes számú főúton: Bors, Tinód, Biharszentjános, Váradszentmárton, Élesd. A rendőrség 2009 júniusban egy kivétellel letakartatta a rögzített sebességmérő dobozokat egy törvényre hivatkozva, magáncégek és önkormányzatok nem üzemeltethetnek ilyeneket.

 

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
×

loading ...